tn_Goulds Amadine Chloebia gouldiae 3

Nyborg Fugle- og Stuekulturforening
af 1924

Årets fugl 2003 Pragtrosella

Opdateret

29. november 2018

 

Beskrivelse af Årets Fugl spidsnæb

Denne side er sidst opdateret
den 7. februar 2018

Rødhovedet Amadine
amadina erythrocephala

 

Dansk navn: Rødhovedet Amadine

Fuldvoksen størrelse: Længde 13 cm
Forventet levealder: 4 til 6 år.

Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur.

Et godt udendørsvoliereanlæg er 100 cm i bredden, 200 cm i længden og 180-200 cm i højden. Volieren forsynes med sluse, for at forhindre bortflyvning, og med siddepinde af naturmateriale, og en afdeling, forsynes med tæt opsatte fyrregrene, og beskyttet mod blæst og regn. Bundmateriale under faste opholdssteder skal let lade sig rengøre. Foder – og drikkeskåle skal placeres således, at fuglenes ekskrementer ikke havner deri.

Et indendørs ophold for 1 par fugle kan bestå i et kassebur på 100 cm i længden 40 cm i bredden og 50 cm i højden. Buret er lukket på alle sider på nær fronten, der består af trådgitter og forsynes med naturgrene og et bundmateriale, der let lader sig rengøre. Foder – og drikkeskåle placeres således, at fuglenes ekskrementer ikke havner deri.

Rødhovedet Amadine 2

Kun for medlemmer

Vil du deltage i konkurrencen, er det vigtigt at du tilmelder opdrættet så snart der er æg i reden. Og får det godkendt med det samme, når ungerne er på pind. Tilmelding til opdrætsudvalget

Regler for opdræt af året fugl.

Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold.

Da det er en tropefugl, spænder temperaturen sig fra 10-25 grader, alt efter årstid. Fuglen befinder sig bedst ved ca. 15 grader med ringe luftfugtighed. Da fuglen er forholdsvis lille med et forholdsvis hurtigt stofskifte, er det i den mørke tid nødvendigt at forlænge dagslyset til sammenlagt 12 timer.

Stimulering og behov for motion.

Som stimulering af fuglene kan bundlaget i kasseburet være hampflis, hvor fuglene ofte er beskæftiget med at undersøge dette. Yderligere kan der spredes lidt fuglefrø i bundmaterialet. I sæson for grønt fra naturen kan buret/volieren forsynes med bundter af halvmodent græsfrø.

Fodring.

I naturen spises hel- og halvmodent frø, undertiden små insekter. Som bur – eller volierefugl tilbydes en færdigblandet tropeblanding. De kan også tilbydes opblødt frø (et frø, der har stået i vand et døgn og derefter skylles grundigt, hvorefter det sættes til afdrypning i et døgn). Derforuden tilbydes melorme, som levende foder. Der kan også anvendes frosne ”Pinkies” (spyfluelarver). Rent drikkevand gives hver dag. Alt foder, på nær tørt frø, fjernes senest efter 1 døgn, eller før, hvis det lugter eller ser fordærvet ud. Der må heller ikke mangle Grit. Vitaminer og mineraler gives efter den anvisning, der står på emballagen. Efter årstiden gives grønt, pas på at det er usprøjtet.

Sociale behov.

Kan holdes sammen med andre fugle af samme størrelse og robusthed. Undgå artsfæller.

Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation.

Har man et par er det mest nærliggende at prøve at få dem til at yngle, hvilket er en mulighed. Reden bygges i en fyrregren eller i en færdigkøbt lukket kurverede. Reden fores med halvtørt græs eller kokostrevler, dyrehår og små stykker bomuldsgarn ca. 1½ til 2 cm i længden. I reden lægges 5-6 hvide æg, og der ruges i ca. 14 dage. Ungerne bliver i reden ca. 24 dage efter klækningen. Efter yderligere 3 uger er ungerne selvstændige og bør da fjernes fra forældrene. Ofte kan den gamle han ikke tolerere sine egne sønner. Forældrene mader i starten de nyklækkede unger, der efterhånden bliver mere og mere selvstændige og slutter med at spise selv. Ved flytning af ungerne anbefales et kassebur med samme indretning og samme foder som hidtil.

Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel.

Den sunde fugle har stram glansfuld fjerdragt og blanke klare øjne. Den er konstant på opdagelse i buret. Er der en hvileperiode, sidder den på et ben med hovedet under en vinge. Den syge fugl har matte, delvis lukkede øjne, oppustet, pjusket fjerdragt og er ofte snavset ved gattet. Den sidder ofte i foderskålen, uden der sker noget. Når den hviler eller sover, foregår det på begge ben. Opdages en syg fugl er en varmelampe førstehjælp, hjælper dette ikke tages til dyrlægen med fuglen.

Øvrige informationer

Udseende:
Han: hoved, kind og strube rød. Ryg, vinger og overhaledækfjer gråbrune med talrige hvide pletter. Bug lys, underhaledækfjer grå med sorte tværstriber. Næb hornfarvet, øje mørkebrunt og ben kødfarvede.

Hun: Mangler hannens røde farve på hoved, kind og strube.

Udbredelse Geografi: Rødhovedet Amadine lever i Luanda, Angola og Sydafrika.

Biotop: Åbent græslandskab, tørre græsarealer. Begge områder med spredte træer.

Lovgivning og dokumentation. Der er ingen lovregler for hold af den.

Denne pasningsvejledning er for hold af fugle som familie- eller hobbydyr. Disse fugle kan eventuelt holdes forsvarligt på andre måder end beskrevet i denne vejledning.

Denne pasningsvejledning er lavet af Jørgen Erik Petersen, Landsorganisationen Danske Fugleforeninger (ldf-net.dk) med støtte fra Dyrevelfærdspuljen, 2014.