Kanariefugl

Pasningsvejledning for Kanariefugle

Latin: Serinus canaria

Gennemsnitsalder: 8-10 nogle gange op til 15 år. Alder ved avl: 9-12 mdr

Størrelse: 20-30 gram, 11-17 cm

Voliere: Man kan sagtens have kanariefugle i en udendørs voliere. Hvis volieren er indrettet rigtigt (med beklædning af vindtæt materiale på tre sider) kan kanariefuglene være ude hele året.

Opdræt: Kuldstørrelse 4-5 æg. Rugetid 12-14 dage. Kanariefugle foretrækker en åben kurverede. Som rede materiale foretrækkes hø eller kokusstrævler. Ungerne forlader reden efter ca. 3-4 uger. Det anbefales at fjerne ungerne når de er ca. 7-8 uger gamle da hannen kan begynde at jagte dem. Ungerne er udfarvet efter ca. 8-9 måneder. Antal kuld pr. sæson max 2-3.

Burindretning: Man kan bruge barkflis, der har den fordel, at barkstykkerne er store nok til, at fuglene ikke finder på at sluge dem, samtidig med at selve materialet har en desinficerende effekt. Alternativt til dette kan man bruge »Gnavz«-flager, som er et ikke-støvende naturprodukt fremstillet af plantefibre og tang, eller spånpiller/»strø«. Man skal dog altid holde øje med, om ens fugle ynder at spise af bundlaget, i så fald bør man skifte bundlagstype.

Brug IKKE sandpapir, det kan indeholde skadelige stoffer såsom lim.
Udskift de runde siddepinde, der følger med buret, til naturgrene, af forskellig tykkelse. Derved slider kanariefuglen bedre sine kløer på en naturlig måde, så de ikke behøver at blive klippet. Siddepindene skal udskiftes med jævne mellemrum. Grenene skal være så tykke, at fuglenes tæer kun kan nå ¾ rundt om grenen. Brug grene fra usprøjtede frugttræer. Grene fra hassel, bøg, ask, pil, poppel og ahorn m.fl. kan også bruges. Lad bark, kviste, blade og knopper blive på, fuglene er vilde med at pille i dem.
Stil aldrig foderskåle mv. ind under siddegrenene, da fuglene så kan få afføring ned i skålene.

Kanariefugle elsker at bade, så køb et fuglebadekar til ophængning i den åbne burlåge, eller sæt en underskål i bunden af buret med vand op til ca. 2 cm’s højde.
Buret skal altid stå hævet over jorden, så man undgår træk, samt ikke for koldt og ikke i direkte sollys.

Fodring: Kanariefugle er små dyr, der hurtigt kan sulte, og skal derfor altid have adgang til frisk foder hele døgnet rundt.Som grundkost kan man give kanariefrøblanding. Suppler med frugt og grønt.Af frugt og grønt kan man give revne æbler og gulerod og hele skiver agurk, helst økologisk/usprøjtet. Desuden salatblade, mælkebøtteblade og fuglegræs. Mælkebøtte og fuglegræs findes som »ukrudt« i haver ved grøftekanten. Husk kun at plukke dem, hvor du er sikker på, der ikke er meget bilos og ikke er blevet sprøjtet med ukrudtsmidler. Alternativt kan man give »kattegræs«.

Bland aldrig vådt foder som frugt og grøntsager med tørt foder som frø, for hvis det tørre foder begynder at mugne (og det gør det hurtigt, hvis det bliver fugtigt), kan det være meget giftigt for fuglen at spise. Foder derfor med frø og frugt/grønt i to separate skåle.

Frø bør altid opbevares i pakker/poser af papir, da indpakning i plast kan medføre, at frøene mister næringsværdi. Samtidig risikerer man at lukke fugt ind til frøene, så der kan dannes mug/svampesporer. Skålen med kanariefugleblanding blæses ren for tomme frøskaller og fyldes op hver dag.
Rent drikkevand gives dagligt i en skål eller drikkekar, evt. via et dríkkerør, da vandet ikke bliver så hurtigt beskidt i disse.
Tilsæt vitaminer i drikkevandet, evt. polymin multi. Kan også købes i pulverform, det er delte meninger om hvad der er bedst. En kalkblok er også velegnet som kilde til kalktilskud.

Sociale behov/floksammensætning: Der er ingen tvivl om, at fugle, der har selskab af en artsfælle, trives bedre end fugle, der sidder alene og måske er alene i huset det meste af dagen, mens husets beboere er på arbejde. Kanariefugle er sociale dyr og bør derfor ikke holdes alene. Hvis man holder to kanariefugle af forskelligt køn (et par), vil de ofte få lyst til at yngle. Har man anskaffet sig hunner, kan de fint leve i fordragelighed og vil trives godt.

To hanner sammen vil ofte føre til stridigheder, så det må anbefales enten at holde to eller flere hunner, eller én han og én eller flere hunner sammen. Kanariehannens territoriale adfærd over for andre hanner er så udtalt, at han ofte vil angribe sit eget spejlbillede, hvis han præsenteres for det. Af samme grund må man også fraråde at ophænge spejle i buret som »selskab« i bure med en kanariehan i, da spejlbilledet virker som en trussel og dermed er stressende for hannen.
Kanariefuglehannen synger rigtigt, mens hunnen kun slår nogle korte triller. Hannens sang bliver ikke mindre energisk, selvom den har en hunfugl som selskab.
Kanariefugle kan godt blive tamme og lære at sidde på en finger, men de bryder sig, som så mange andre dyr, bestemt ikke om at blive krammet/fastholdt. Med en særlig lækker godbid (lidt rød hirsekolbe, agurk eller de bløde kerner i fuldkornsbrød) og nænsom behandling vil man hurtigt få kanariefuglen til at blive tillidsfuld/fortrolig.

Kanariefugle bliver typisk 5-6 år, nogle dog helt op til 10-15 år. De er kønsmodne, når de er 8-9 måneder, men man bør ikke lade dem yngle, før de er mindst et år gamle af hensyn til deres vækst og helbred.
Ynglende kanariefugle kan man forsigtigt observere på særlig tæt hold, for de bygger en halvåben rede, som man kan se lige ned i, når hunnen ikke ligger på reden.

Sundhed/sygdom: Fjerplukning kan forekomme og kan være et tegn på stress eller kedsomhed. For at undgå dette er det vigtigt med passende selskab fra andre kanariefugle, en god bur­indretning og mulighed for at flyve dagligt.Som mange andre små fugle kan kanariefuglen få luftvejsinfektioner, såsom bronkitis og lungebetændelse, og skal derfor beskyttes mod træk/kulde.Undgå at stille buret for varmt eller i direkte sollys, f.eks. bag en solbeskinnet rude, da det kan medføre hedeslag.

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen