Årets Fugl 2019 spidsnæb

Beskrivelse af Årets Fugl

Dansk navn: Muskatfinke
Latinsk Lonchura punctulata

Fuldvoksen størrelse: Længde 10 til 12 cm 

Forventet levealder: 4 til 6 år.

Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur: Et godt udendørsvoliereanlæg er 100 cm i bredden, 200 cm i længden og 180-200 cm i højden. Volieren forsynes med sluse for at forhindre bortflyvning og med siddepinde af naturmateriale og en afdeling forsynes med tæt opsatte fyrregrene og bambus beskyttet mod blæst og regn. Bundmateriale under faste opholdssteder skal let lade sig rengøre. Foder – og drikkeskåle skal placeres således, at fuglenes ekskrementer ikke havner deri. Et indendørs ophold for 1 par fugle kan bestå i et kassebur på 100 cm i længden 40 cm i bredden og 50 cm i højden. Buret er lukket på alle sider på nær fronten, der består af trådgitter og forsynes med naturgrene og et bundmateriale, der let lader sig rengøre. Foder og drikkeskåle placeres, således fuglenes ekskrementer ikke havner deri.         

Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold  Da det er en tropefugle, spænder temperaturen fra 10-25 grader alt efter årstid. Fuglene befinder sig bedst ved ca. 10 til 15 grader undgå dis, koldt og fugtigt vejr. Da det er en forholdsvis lille fugl med et forholdsvis hurtigt stofskifte, er det i den mørke tid nødvendigt at forlænge dagslyset til sammenlagt 12 timer.

Stimulering og behov for motion: Det er en nysgerrig fugl, som gerne vil have udfordringer, når den skal finde føden. Derfor vil den gerne have spiret frø og frø fra naturen i form af vild ris, græsser og ukrudtsfrø. Man plukker da et bundt og hænger det op til den (skal være usprøjtet). Den vil så hurtigt pille frøene af og æde dem.     

Fodring: Tropeblanding (købt færdigblandet), kolbehirse. Græsstrå med frø bundet sammen og ophængt i grenene ca. 1 m over bunden af volieren og umodent ris. De kan også tilbydes opblødt frø (et frø, der har stået i vand et døgn og derefter skyldes grundigt, hvorefter det sættes til afdrypning i et døgn). Derforuden tilbydes melorme, som levende foder. Der kan også anvendes frosne ”Pinkies” (spyfluelarver). Rent drikkevand må ikke mangle. Alt foder på nær tørt frø fjernes senest efter 1 døgn eller før, hvis det lugter eller ser fordærvet ud. Der må heller ikke mangle Grit (Kalkskaller og småsten). Vitaminer og mineraler gives efter den anvisning, der står på emballagen. Efter årstiden gives grønt, pas på at det er usprøjtet.

Sociale behov: Kan holdes sammen med artsfæller(vil gerne opholde sig i kolonier) og andre fugle af samme størrelse og robusthed. Også egne unger.

Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation. Dens rede bliver enten lavet i grenene eller også i en lukket kurverede eller lignende. Den er ikke særlig vanskelig med redeplads (i naturen bygger den, hvor der er mulighed for det). Den bruger en del græs og kokostrevler, og reden fores som regel med blødere dele, såsom fjer og dun, men også fine bløde plantefibre. Reden forsynes med tunnelindgang. Begge fugle hjælpes med redebyggeriet. I reden lægges 4-5 hvide æg, og der ruges af begge, dog mest hunnen i ca. 14 dage. Ungerne bliver i reden ca. 24 dage efter klækningen. Efter yderligere 3 uger er ungerne selvstændige, men kan fortsat blive i volieren og overnatte i reden. Det er først, når næste hold æg lægges, de må forlade reden.

Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel Den sunde fugl har stram glansfuld fjerdragt, blanke klare øjne. Den er konstant på opdagelse i buret. Er der en hvileperiode, sidder den på et ben med hovedet under en vinge. Den syge fugl har matte, delvis lukkede øjne, oppustet, pjusket fjerdragt, ofte er den snavset ved gattet. Den sidder ofte passiv i foderskålen. Når den hviler eller sover, sidder den på begge ben. Opdages en syg fugl, er en varmelampe førstehjælp, hjælper dette ikke tag da til dyrlægen med fuglen.

Udseende Han: Hoved og strube rødbrun. Halssider, ryg og vingedækfjer matbrune. Gump rødbrun med mørke tværstriber. Underside hvidlig med brune rande på hver fjer, således at der fremkommer dråbetegning. Bugmidte hvidgul og underhaledækfjer gullige. Næb sort, øje mørkebrunt og ben hornfarvet.  Hun: som han (ingen kønsforskel)

Udbredelse Geografi: Den lever i Indien, på øerne i Det indiske Hav, Kina og de østlige dele af Australien Biotop: Den opholder sig på græsarealer med spredt buskads. I buskområde på bjergsider op til 2000 m. højde. Den er også opserveret i plantager nær beboelser.       

Kun for medlemmer

Se regler for opdræt af årets fugl

Vil du deltage i konkurrencen, er det vigtigt at du tilmelder opdrættet, så snart der er æg i reden. Og får det godkendt med det samme, når ungerne er på pind. Tilmelding skal ske til opdrætsudvalget.

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen